YOUNG Artists
FEED FORWARD
>> About
about
yaff
>> Check our running projects
YAFF is zowel een individuele als gemeenschappelijke praktijk, gericht op het bewaken van de autonomie van haar deelnemers binnen verschillende contexten. Voorstellen, vragen of samenwerkingen worden voorgelegd door het individu en opgepikt door de groep die als collectief niet alleen veel verschillende specialismen biedt, maar er ook voor waakt dat de oorspronkelijke voorwaarden van het project overeind blijven.

Op deze manier kan YAFF de autonomie van haar leden bewaren in een cultuur waar van kunst gevraagd wordt commerciëler te worden. De toegevoegde waarde van YAFF is dat confrontaties en conflicten die zo ontstaan zichtbaar worden gemaakt. Onze filosofie is dat conflicten niet enkel hordes zijn waar men overheen moet komen, maar betekenisvolle signalen die onderzocht dienen te worden—geen muren, maar platformen die een wijder uitzicht kunnen geven. Naast autonome werken en projecten ontwikkelt YAFF ook workshops waarin het onderzoeken en zichtbaar maken van conflicten centraal staat.

Om te beginnen is YAFF exact die vraag: hoe dan YAFF? YAFF is voor de helft een onderzoek. Het onderzoekt methodes waarmee autonomie in stand gehouden kan worden binnen allerlei verschillende contexten. De galerie wereld is een context, maar ook gemeenten, corporate finance, probleemwijken, sterrenkeukens, uitgeverijen, tuincentra, kunst instanties of het ouderlijk huis zijn contexten.

De tweede helft van YAFF is om de resultaten van dat onderzoek direct om te zetten in werken en projecten. En al doende lerend, is het inzetten ook weer het voortzetten van het onderzoek.

YAFF werkt vanuit voorwaarden: een aantal van tevoren bepaalde criteria waarvan wij menen dat ze de autonomie kunnen bewaken.

Allereerst is YAFF zowel een individuele als gemeenschappelijke praktijk. Dat wil zeggen dat voorstellen, projecten of vragen door het individu worden voorgelegd en door het collectief worden opgepakt. Het collectief kan vervolgens steunen, niet alleen door verschillende vaardigheden aan te bieden, maar ook door het individu scherp en verantwoordelijk te houden. Naasten die de druk van buitenaf helpen dragen. Want de koppigheid van een autonome houding levert onvermijdelijk conflicten of confrontaties op. En tenzij een andere partij bereid is volledig mee te gaan, betekent het oplossen van conflicten dan ook altijd een opoffering van de autonomie.

Daarom hanteert YAFF een conflictmodel, waarbij wij er juist voor kiezen de ontstane conflicten zichtbaar te maken. Want frictie ontstaat daar waar raderwerk niet goed is afgesteld en daarom is het conflict volgens ons bij uitstek datgene waarin de waarde van autonomie naar boven komt.

Overkoepelend werkt YAFF ook met educatie. Door middel van workshops onderzoeken wij hoe autonomie overgedragen kan worden aan zowel volwassenen, studenten als kinderen. Net als onze autonome projecten en werken, dienen onze workshops zowel als onderzoek als om de uitkomsten van dat onderzoek te delen.


Het onderzoek van YAFF wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van Caradt.

workshop
Conflicts matter

Vanuit geformuleerde eigen ethische en esthetische voorwaarden wordt een specifiek gebied (binnenstad, natuurgebied, buitenruimte, in de publieke ruimte benaderd.

project
Nunspeet

Door treinen, auto’s, vliegtuigen en satellieten lijkt de aarde kleiner en kleiner te worden.

Projects
Trots van Almelo

Young Artists Feed Forward onderzoekt wat de confrontatie tussen de autonome houding van de kunstenaar.